Varför du inte borde värdera din musik baserat på dess popularitet

En av de största förändringar som musik har genomgått under de senaste två decennierna är möjligheten att se låtar fånga upp visningar, strömmar och nedladdningar i realtid. Lokala och nationella sjökort mäter fortfarande en artists radioprestanda och albumförsäljning, men detaljerade mätvärden som erbjuds av musikplattformar låter nu lyssnarna se hur mycket en låt lyssnar på praktiskt taget i realtid. Men offentlig låtstatistik är en liten bråkdel av den detaljerade analytiska information som de flesta artister nu har tillgång till när det gäller vem som lyssnar på deras musik.

Ur ett musikföretagsperspektiv är det användbart att ha massor av ständigt uppdaterade fläktanalyser till hands, men jag tror att det också finns en nackdel att tänka på. Siffror kan inte berätta hela historien om värde bakom en konstnärs musik. Eftersom den mesta musiken nu är digitaliserad i någon form betyder det att majoriteten av musikkonsumtionen kan mätas. Det är mänsklig natur att vilja tilldela låtar som genererar mest statistik värde och mening, men det finns en hel massa problem att tänka på om du tycker att din musik bara är bra om den är populär.

Varför all bra musik inte nödvändigtvis hittar en publik 2021

En ofattbar mängd ny musik kommer ut varje dag, och en del av den är mycket bra. Oavsett om det kommer från en framgångsrik artist med bottenlösa resurser till sitt förfogande, eller en tonårig sovrumsproducent som delar sitt arbete för första gången, är det nuvarande musikaliska klimatet oerhört gynnsamt när det gäller att låta nästan alla distribuera och sälja sin musik online. Det betyder att när du släpper ny musik tävlar du med tiotusentals andra artister. Bra musik hörs inte eftersom fler låtar kommer ut varje dag än vad fans möjligen kan lyssna på. Och även om digitala musikplattformar har inbyggda verktyg för att ansluta ny musik till lyssnare, finns det helt enkelt inte tillräckligt med resurser för att placera varje släppt låt framför en lyssnare.

Musikaliskt värde kan inte mätas i statistik

Om du är en av de många musiker som avskräcks av hur lite din musik lyssnar på, är det viktigt att gå tillbaka och bedöma hur du värdesätter musik. Mätvärden som strömmar och nedladdningar är viktiga, men de ger dig inte hela bilden av värde när det gäller din musik. Vad som gör musik värdefullt beror helt på individen, men saker som kreativitet, hantverk och personlig mening är viktiga att tänka på. Lägg åt sidan den del av din mänskliga natur som vill värdera saker genom siffrorna och gräva djupare i vad du verkligen älskar med musik. Om du upptäcker att det du skapar förkroppsligar vad som resonerar med dig om en annan artists musik, så har ditt verk värde oavsett hur mycket det lyssnar på.

Det är inget fel med att vilja hitta en publik för din musik, men att enbart basera ditt verks värde på dess popularitet är ohälsosamt och kan dämpa en lovande musikers karriär. Titta förbi siffrorna och du kommer att upptäcka att det är mycket svårare att bestämma en låts verkliga värde än du kanske tror. När allt ytligt tas bort, är du den sista och viktigaste domaren om din musik har värde eller inte.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *