4 sätt att förbereda din nästa turné

Sommartid är en av de underbara tiderna på året där det helt enkelt känns som allt och allt är möjligt. Solen skiner, du äter mycket glass och alla dina favoritfestivaler och band rullar genom stan. Om du läser den här artikeln är oddsen att du är ett av de band som planerar att göra just det – ge dig ut på din alldeles egna sommarturné.

Eftersom det finns många insatser för att boka en solid turné, är vi här för att gå igenom några av grunderna för att hjälpa dig att förbereda. Från schemaläggning till merch, vi har din guide för att göra detta till den coolaste turnén någonsin.

Känn din routing

Ett av de första stegen för att förbereda sig för en turné är att ha en god uppfattning om vart du egentligen ska. Även om det finns något otroligt frisinnat med att kasta försiktighet för vinden och meddela att du bara kommer att rulla genom stan och spela vad som helst tillgängligt, om du hoppas kunna påverka (eller några pengar) på din turné, så vill du definitivt att ha en plan, och det börjar med routing.

Helst är detta något du bör börja arbeta med minst 6 månader ute, särskilt om du träffar många städer som du inte har en stark följd av.

När det gäller att bestämma vilka städer du faktiskt ska stanna i finns det ett par grundläggande steg. Först och främst räkna ut din tidslinje. Innan du börjar forska på arenor måste du veta när du faktiskt kommer att vara i deras stad, så det här är det första steget.

Att hitta den perfekta platsen

Därefter vill du hitta de arenor som är mest meningsfulla för ditt band. IE: din genre och publikstorleken du kan rita. Har inget ego om det här – om du aldrig har spelat en stad kan du inte förvänta dig att spela en stor plats. Att vara ny i stan eller ha ett mindre valdeltagande behöver dock inte vara negativt. Använd den för att skapa en ännu mer minnesvärd upplevelse för din publik. Du kan använda detta för att skapa en mer intim upplevelse med dina fans genom att göra husshower, konstgallerier och andra okonventionella arenor som kommer att använda din mindre publikstorlek som en fördel snarare än ett hinder.

Jag deltog en gång i en lyssningsfest för ett litet lokalt band på ett konstgalleri. De hade ballonger, snacks, drycker och lekte i ett litet hörn för kanske 20 personer. Det jag älskade med det, och det jag minns mest, är inte att det var 20 personer – det var att jag kände mig tjusig eftersom jag var i ett konstgalleri och åt hors d’oeuvres och lyssnade på en akustisk återgivning av ett band jag knappt känd en dag tidigare, men vem jag i slutet av natten älskade.

Känn din publik

Detta för oss smidigt in i vår nästa punkt – att veta vem du bokar showen för. Några av de städer du träffar kommer att vara platser som du vet att du har en stark fanskara, medan andra sannolikt kommer att vara okända territorier. Hur som helst vill du vara säker på att du har ett starkt grepp om vem din publik är och hur det påverkar hur du marknadsför för dem, spelar för dem och vilken typ av närvaro du har i deras stad. Till exempel, om du vet att du har en riktigt stark fanskara i St Paul, Minnesota, kan du spela det på två sätt. Antingen boka en välkänd plats som du tror att du kan fylla, eller överväga att göra husshower för en mer intim upplevelse för dina mest hardcore fans.

Å andra sidan, om du vet att din fanskare saknas, försök att koppla ihop med ett annat band som har en stark följare och skulle vara intresserad av rubriker och/eller dela din show med sin egen publik.

Möt inte bara upp och hoppas på det bästa – ta dig tid att veta hur stark din fanskara är i olika delar av din routing och planera därefter.

Skapa en upplevelse

Allt från merch du tar med dig på turné till själva showen bör låta fans gå iväg.

En del av detta är bara bra showmanship – du borde ha en otrolig show varje gång, oavsett om det är en hemstadshow eller en show för fem personer i en stad du aldrig varit i. Träna på att hålla en minnesvärd liveshow hela tiden (och be dina närmaste vänner och andra artister du litar på för ärlig feedback) och fortsätt att finslipa den färdigheten tills du lämnar turnén. (och sluta inte där, det är bara början!)

Det finns också något att säga om exklusiva turnébutiker. Erbjuder en begränsad upplaga t-shirt, affisch eller något supermärke specifikt som fans bara kan få om de går till en av dina shower, personifierar upplevelsen så mycket. Jag kan inte berätta hur mycket jag fortfarande sparkar mig själv för att jag inte tog tag i en unik turnétröja när jag såg Brian Fallon på en soloturné i slutet av förra året. Det har gått 5 månader och jag tänker fortfarande på den huvtröjan hela tiden.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *